Hitelesnek kell lenni, az ember bármivel is foglalkozik! Először is érteni kell hozzá!

Az ágyi poloska

 

Az ágyi poloska

Kutatók szerint az ágyi poloska már az ősembert is gyötörte a barlangok mélyén. Az emberrel együtt civilizálódott, folyamatosan alkalmazkodott annak életéhez. Testalkata rejtőzködésre termett, életmódja követi az ember életritmusát. Az ősi vérszívó poloskák eredetileg nem csak embervért szívtak.

Az ágyi poloska csípése:

A poloska szúrásának nyoma kezdetben általában fájdalommentes. Ez a fájdalmatlan szúrás az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri. A csípést kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés sokszor csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, és hólyagok is kialakulhatnak, csalánkiütés-szerű tünetek kíséretében. Egyes emberek szervezete ezzel szemben egyáltalán nem reagál a poloska csípésére, ezen emberek állítják hogy az ágyi poloska őt “nem szereti”.

A poloska csípések vizsgálatakor gyakran feltűnik, hogy csoportokban láthatóak a szúrások. Viccesen ezeket a csoportos szúráshelyeket “reggeli-ebéd-vacsora” néven illetjük.

Az ágyi poloska biológiája:

4-8mm hosszú, rozsdabarna szinű, szárnyatlan, szipókás rovar. Lábain karmok és tapadókorongok találhatók. Az ágyi poloska torán jellegzetes szagú váladékot termelő bűzmirigy van. Kifejléssel fejlődik, akár 2 évig is él. Az ágyi poloska nőstény élete folyamán naponta 2-3 petét rak, melyeket búvóhelye talapzatára ragaszt. A petékből kb 10 nap alatt kelnek ki a poloska lárvái, melyek 5 vedlés után válnak ivaréretté. A vedlésekhez feltétlenül vérszívásra van szüksége, enélkül fejlődése megáll. A teljes kifejlődés ideje nyáron kb 2 hónap. Szapora vérszívó, ivadékainak száma évente akár 4000 is lehet. Évente 3-4 nemzedéke van. Az ágyi poloska kerüli a fényt, nappal általában hasadékokban repedésekben, a bútorok illesztéseiben, huzat és zajmentes helyeken húzódik meg, és olyan mélyen tartózkodik hogy hasa és háta is a rejtekhely falával érintkezzen.

Az ágyi poloska búvóhelyei rendkívül változatosak, megbújik az ágyon kívül könyvek és ruhaneműk között is. Szívesen vándorol felfelé, gyakran a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeretnél vagy falrésekben tartózkodik. A poloska irtása, felderítése során is ezen helyekre kell elsősorban figyelmet fordítani. Amikor tápcsatornája csaknem teljesen kiürült, akkor indul vándorútra. Az ágyi poloska érzékszervei fejletlenek, az embert csak igen közelről, a hő és párakülönbségről találja meg. A nedves, nyirkos helyiségeket nem kedveli, a konyha és fürdőszobában csak óriási fertőzöttség esetén kell tartani a poloska ártalmától.

A poloska legszivesebben emberek vérével táplálkozik, azonban tartós éhezés esetén állatokból is szívhat vért. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetente szív vért, ami akár 10 percig is tart. Az ágyi poloska hidegben rendkívül sokáig életben marad, a szobahőmérsékleten akár 2-3 hónapig is kibirja táplálék nélkül. A vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzékszervével tapogatja ki. Leggyakrabban boka és csukló tájékon szív vért, a viszketés azonban a poloskacsípés után csak órákkal jelentkezik. Természete egy adott helyhez köti, amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szivesen hagyja el.

Az ágyi poloska döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (bútorral, képpel), csomagokkal, szállító gépkocsik közvetítésével. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakóházakba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is számíthatunk az ágyi poloska megjelenésére.

Ágyi poloska terjedése

Poloskák terjedése a tankönyvi esetek szerint általában passzív. Ilyen esetekben mi magunk hurcoljuk be a lakásba, egy fertőzött tárggyal. Az ágyi poloska rejtekhelyei az alvó ember közelében vannak: képkeret a hálószobában, ágy, falvédő, könyv, éjjeliszekrény, matrac, utazótáska. Ezen tárgyak közvetítésével (egyik lakásból a másikba való költöztetésével) válik rémálommá az éjszakai alvás, az új lakásban is. Paradox módon a világ nyitottsága, illetve a hazai nehéz gazdasági és szociális helyzet egyaránt az ágyi poloskának kedvez.

A jellemzően hostelekben, néhány napra megszálló turisták hozzák-viszik az ágyi poloskákat – repülőgépen közlekedve néhány óra alatt kontinenseket szelhetnek át, az utazótáskákban lapuló poloskákkal együtt. A hazai városi lakosság pedig gyakran kényszerül albérletet váltani, esetleg használt bútort szerez be. Pénzszűke körülmények a profi poloskairtás megrendelésétől visszatartják a megrendelőt, inkább házilagos barkács megoldásokkal igyekeznek irtani az ágyi poloskát. Ennek okán (a sikertelenség mellett) többnyire ellenállóképességet alakítanak ki az ágyi poloskák szervezetében. Ezen tényezők miatt, az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nő az ágyi poloska bejelentések száma Budapesten.

Lakótömbön belül, jellemzően függőleges irányban, az ágyi poloska lakásról lakásra is terjed. Fűtéscsövek hézagai mentén, panelhézagokon át, strangokon keresztül, védőcsövekben közlekednek. Az új lakásba átjut az ágyi poloska, majd alvó embert talál, elbújik az ágyban vagy környékén, vérszívásba majd szaporodásba kezd. Körfolyosós bérlakásokban nem ritka, hogy ágyneműből rázzák le az ágyi poloskát alsőbb szintekre, ahonnan a nyitott ajtón vagy ablakon át jut be a lakótérbe.

– Ágyi poloska kérdések –

(Ágyi poloska jelent meg a lakótömbjében? Az ágyi poloska megjelenése kapcsán, poloskairtás előtt ezek a kérdések valószínűleg Önben is felmerülnek. Megpróbáltunk a kérdésekben logikai és időrendi sorrendet is felállítani – reméljük érdemes lesz elolvasnia:)

“Az ágyi poloska hogyan kerülhet be a lakásba?”

Aktív és passzív úton egyaránt terjedhet. Behurcolhatja egy hagyatéki bútorral, antikváriumos könyvvel, ajándék plüssmackóval. Bármivel ami egy poloskás hálószobából származik.

Lakótömbön belül (különösen panel épületekben) a csővezetékek mentén, réseken és hasadékokon át, vezetékek áttöréseinél az ágyi poloska lakásról lakásra is terjedhet.

“Hogyan tudom megelőzni az ágyi poloska bekerülését?”

Soha ne vigyen haza lomtalanításból bútort, lehet hogy éppen ágyi poloska miatt került az utcára. Legyen óvatos minden használt tárggyal, különösen a hálószobából származó darabokkal. Ha vendég érkezik a lakásába – továbbá ő előzetesen hotelben, hostelben, kollégiumban, vagy egyéb szálláshelyen szállt meg – kérdezzen rá, tapasztalt-e szúrásokat az éjszaka. Ha igen, lehet hogy ágyi poloska volt az előző szálláshelyén. Legyen nagyon óvatos ilyen esetekben, vendége könnyen megfertőzheti az Ön lakását is. Az ágyi poloska könnyen megbújhat egy utazótáska mélyén, (így repülőn utazva néhány óra alatt kontinenseket szelhet át), a célállomáson csak kimászik a bőröndből, elbújik, ez után éjszaka előmászik és vért szív – majd szaporodik.

“Jár rovarirtó a társasházba. Az ő munkája használ ágyi poloska ellen?”

Sajnos nem. A társasházi rovarirtás csótány ellen irányul, és tipikusan nem a hálószobában rejtőzködő ágyi poloska ellen. A permetezés irtószere ugyan hat az ágyi poloska ellen is, azonban csótány ellen elsődlegesen a vizes helyeken kell irtást végezni. Ágyi poloska ellen hálószobában kell védekezni, a csótányirtás megszokott sávpermetezéses munkájánál nagyságrendekkel alaposabb munkát igénylő folyamatról van szó.

A másik probléma: csótány ellen a lakóterekben főként gélezéses eljárást alkalmazunk, mivel rendkívül egyszerű és hatásos módszer. A csótányok elfogyasztják a gélpöttyöket, majd egymást, elhullanak. Az ágyi poloska viszont vérszívó, nem foglalkozik a csótányok számára kihelyezett gélpöttyökkel. Összességében elmondható, hogy ágyi poloska ellen semmit sem ér a társasházi csótányirtás!

“Nem tapasztaltam ágyi poloska ártalmat, de félek. Ha én mégis befújatom vele a hálószobát ágyi poloska ellen – prevencióként – helyesen járok el?”

Nem. A hatékony poloskairtás olyan mértékű előkészülettel, elpakolással, továbbá irtószer kijuttatással jár, hogy CSAK akkor kell foglalkozni vele, ha a poloska tényleg megjelent.

Lehet hogy Önnek lelki megnyugvást hoz, ha valaki vegyi anyaggal pumpálja tele a szobáját ágyi poloska ellen, de szakmailag ez teljesen helytelen. Akkor szükséges (de akkor feltétlenül muszáj!) egy alapos irtószeres kezelést végezni, ha a poloska már megjelent. Előtte túlságosan nagy felfordulással, anyagi teherrel, irtószer kijuttatással és környezeti terhelésel jár.

“Nálam tisztaság van! Így remélem itt nem lesz ágyi poloska sem…”

Ez sajnos nem így van. Az ágyi poloska megjelenése és elszaporodása nincs összefüggésben a lakás higiéniai körülményeivel. Az ágyi poloskának kizárólag alvó emberre van szüksége a táplálkozáshoz, ezen kívül búvóhelyre az ágyban és környékén. Mindkettő megtalálható a legtisztább hálószobában is. Meg kell jegyezni viszont: a hálószoba zsúfoltsága nagyon nehezíti az ágyi poloska felismerését, a hatékony poloskairtó munkát pedig szinte lehetetlenné teszi. Összegezve tehát: az ágyi poloska megjelenhet és elszaporodhat a legtisztább lakásokban is.

“Valami csíp! Nem tudom hogy bolha vagy ágyi poloska.”

A bolha az ember ruházatában bújik, nap közben is szúr. Ezen kívül különösen kedvel beszúrni deréktájon, illetve a alsónemű és zokni gumírozásának vonalában is szívesen táplálkozik. Szinte mindig olyan helyeken vanna a csípések, ahol ruha fedi az ember testét (mivel a ruházatban rejtőzik). Ezzel szemben az ágyi poloska csak éjszaka, az alvó emberből szív vért. Csak addig tartózkodik az ember testén, amíg teleszívja magát vérrel.

Az ágyi poloska az ágy környékéről érkezik, leggyakrabban olyan testtájon szív vért mely takaróval és ruhaneművel nem fedett (arc, kar, kézfej). Ritka a deréktáji beszúrás, mivel az alsónemű miatt nem fér hozzá a bőrfelülethez.

“Hogyan néz ki a poloskacsípés?”

Az ágyi poloska csípése (szúrása) az egyes embereken rendkívül különböző tüneteket okoz.

Egyedi érzékenységtől függően, apró pontokon át egészen a vörhenyes gennyes dudorig terjedhet. Bőrgyógyász is gyakran állít fel helytelen diagnózist, poloskacsípés -t gyakran azonosítják csalánkiütés és a különböző allergiák tüneteivel. A poloskacsípés -re jellemző, hogy nehezen gyógyul, a viszketés sokáig akár 7-10 napig is elhúzódhat, ellentétben a szúnyog vagy bolha csípéseivel melyek 2-4 nap után már nem viszketnek.

Poloskairtás aloldalunkon videón megtekinthet tipikus poloskacsípés tüneteket.

“Pontosan hol rejtőzik az ágyi poloska?”

Az alvó ember közvetlen közelében. Elsősorban az ágyban, ezen kívül az ágy 2-3 méteres körzetében. Egy átlagos méretű hálószobában ebbe szinte minden tárgy beletartozhat. Az ágyi poloska egyedek 90%-a azonban az ágytól nem tartózkodik egy métertől távolabb!

“Néztem az ágyat és környékét, ágyi poloska sehol. Megnyugodhatok?”

Javasoljuk az erős zseblámpával történő, alaposabb átvizsgálást.

Ne a szabad felületeket nézze! Vizsgálja a varrásokat, hajtásokat, ragasztásokat, tűzéseket, illesztéseket, réseket. Az ágyi poloska a rejtőzködés mestere, pontosan olyan helyekre bújik be, ahol nehéz lesz észrevenni. Élő ágyi poloska mellett lárvabőr, fekete ürülékpöttyök, rizsszem-szerű (kisebb) fehér peték a poloska fertőzöttség biztos jelei.

“Találtam egyet az ágyban, elnyomtam. Remélem csak ez az egy ágyi poloska volt.”

Bár ilyen egyszerű lenne. Az ágyi poloska nagyon rejtett életmódot él, bizonyos hogy van -nem is egy – olyan helyen is ahol nem látja. Mindig csak a jéghegy csúcsa a megtalált poloska. Viszont ha megtörtént az ellenség (poloska) beazonosítása, legalább világos hogy mi kell tenni! Minél előbb hatékony poloskairtás szükséges a lakásában.

“Ha kidobom az ágyat, eltűnik az ágyi poloska?”

Sajnos nem. Az ágyi poloska legfőbb rejtekhelye valóban az ágy, azonban bizonyosan bújnak további példányok a szegőléc mögött, konnektor illesztésében, polcok felfogatásainál.

Az egész hálószobát ki kellene dobni, a falakkal egyetemben – ez nyilván nem lehetséges. Megteheti hogy kidobja a poloskás ágyat, ez némileg természetesen könnyít a poloskairtó munkán, mivel kevesebb a búvóhely, kevesebb az irtószerrel kezelendő felület.
Két dolgot azonban meg kell említenünk ezzel kapcsolatban. Ha kidobta az ágyat, addig semmiképpen ne hozzon új fekhelyet, amíg ágyi poloska van a lakásban. Ellenkező esetben az új ágy első éjszaka már poloskás lesz, ugyanis a szobában egyéb rejtekhelyről vérszívni induló ágyi poloska az új helyen alkalmas (és az alvó emberhez közeli) rejtekhelyet talál magának. Illegális fészekrakóként az új ágyba teszi petéit, néhány nappal később pedig már az ágyi poloska új generációja indul vért szívni. Ha Ön kidobja az ágyat, az ágyi poloska terjedésének megakadályozása szempontjából nagyon fontos, hogy más ne vigye haza az ominózus poloskás fekhelyet.

Az USA-ban bevett szokás, hogy az ágyi poloska által fertőzött tárgyakat figyelemfelkeltő módon megjelölik, az ilyen holmikat biztosan nem fogják hazacipelni az emberek.

Legjobb módszer az alábbi képen is látható festékszórós jelölés, mely felhívja a figyelmet:
“BED BUG” (ágyi poloska).

Ha fenti figyelemfelhívást valaki cikinek érzi (egy társasház udvarára vagy utcafrontjára tényleg kellemetlen kitenni a poloskás bútort- a szomszédok pillanatok alatt arról fognak pletykálni, hogy kinek a lakásában van ágyi poloska), akkor is van megoldás.

Rongálja meg a bútort annyira, hogy az menthetetlen legyen. Késsel vagy egyéb tárggyal szakítsa fel a kárpitozását több helyen is. Azt a bútort nem fogják többé lakásba cipelni, a szomszédok számára viszont nem derül ki: ágyi poloska van a lakásában.

“A szomszédnál is volt ágyi poloska, félek hogy visszajön ha nála nincs irtás. De megkérdezni nem merem, nagyon cikinek érzem a témát…”
Az ágyi poloska rendkívül kellemetlen és nehezen irtható rovar, amely gyakran terjed lakásról lakásra. Irtása közös érdek, rendkívül fontos lenne az az információ, hogy a szomszédokban van-e poloska. Mivel az ágyi poloska jelenléte nincs szoros összefüggésben a lakás és a lakó higiéniai körülményeivel (ellentétben például a csótányokkal), azért a poloska ártalom szégyenérzete, eltitkolása nem logikus. Magyarul az ágyi poloska a legtisztábban tartott, példás higiéniával bíró hálószobákban is előfordul. Neki csak két dolog szükséges: rejtekhely az alvó ember közelében, továbbá maga az ember, akiből vért szívhat. Azt sem titkoljuk ha hangyák bukkantak fel a lakásban, az ágyi poloska eltitkolása sem indokolt.

“Van itthon bolti rovarirtó spray. Hangya ellen bevált. Működik ágyi poloska ellen?”

A szabadforgalmú szerek is hatnak az ágyi poloska idegrendszerére, de sajnos mégsem lesz eredményes a házi poloskairtás. Az ágyi poloska sokkal nehezebben irtható, mint bármilyen más rovar. Míg hangya ellen szinte mindig eredményes a házilagos védekezés, csótány vagy bolha ellen már problémásabb a dolog, ágyi poloska ellen gyakorlatilag lehetetlen a szabadforgalmú szerekkel való próbálkozás.

További infó: Bolti ágyi poloska elleni szerek és profi poloskairtás (összehasonlítás).

“Na persze. Én is ezt mondanám, ha én is ágyi poloska irtással foglalkoznék.”

Mi nem beszélünk haza, ez az igazság. Szívesen segítünk ingyenes tanácsadással, egyéb kártevők ellen pedig bátran ajánlunk házi praktikákat vagy megoldási javaslatokat.

Ágyi poloska ellen viszont ne várjon tőlünk csodamódszereket, “tuti bolti spray” javaslatokat.

Az ágyi poloska irtása sajnos nekünk sem mindig sikerül egy alkalommal, szükséges lehet második munkamenet is. Pedig mi lényegesen jobb irtószereket használunk, profi koncentrátumokból dolgozunk (hosszú hatástartamú + taglózó és kiűző hatású poloskairtó munkaoldatok). Ezen kívül nagy mennyiségű irtószer (több liter!) kerül kijuttatásra a tipikus ágyi poloska búvóhelyekre, mellyel tartós rovarirtószeres mezőt képezünk. Továbbá nem lényegtelen talán, hogy naponta végzünk poloskairtást, szerénytelenség nélkül merjük állítani: mi tudjuk mitől döglik a poloska.

“Hogyan is történik akkor pontosan az ágyi poloska irtása?”

Nagyon alapos, mindenre kiterjedő irtószeres kezelés történik a hálószobában. Az ágyi poloska irtás csak akkor hatékony, ha megfelelően előkészíti az ágy környékét (kipakolás, zsúfoltság megszüntetése).

A poloskairtás munkát alaposan kivesézzük a Poloskairtás főoldalunkon. Érdemes elolvasni!

“Az ágyi poloska terjeszt betegséget?”

Nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. A viszketés és a vakarózás gátolja a pihenést, ennek következtében a poloskacsípés a nyugodt alvást megakadályozza, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okoz, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét. Az ágyi poloska testileg és lelkileg megviseli az embert. Ürülékének allergizáló hatása egyértelműen igazolt, a poloska jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet. Laboratóriumi körülmények között több fertőző betegség (pl. Leishmania fajok, hepatitis-B) terjesztésére képes, azonban természetes populációi nem közvetítenek kórokozókat, így az ágyi poloska járványügyi jelentősége gyakorlatilag elhanyagolható.

Ugyanakkor a népesség egy kisebb, különösen túlérzékeny csoportjából az ágyi poloska jelenléte (vérszívása) kóros (pszichés) jelenségeket válthatnak ki, amelyek a következők:

  • szorongás, beteges félelem (rovar ill ágyi poloska fóbia),
  • érzékcsalódás (hallucináció), illetve
  • képzelődés (téveszme) formájában jelentkeznek.

Régebben a kérdéskört összevontan inszekto/entomofóbia elnevezéssel jelölték. Manapság már az ágyi poloska által előidézett pszichés ártalmakat a fenti felosztásban tárgyaljuk. Az egyes jelenségek közötti különbségek ismerete a segítségnyújtás és kezelés miatt kiemelt jelentőségű. Bármely forma előfordulásakor hitelt érdemlően meg kell győződni arról, hogy a panaszok hátterében ágyi poloska valóban nem fordul elő!

Ágyi poloska kapcsán igen gyakori a fóbiás tünet, rovarfóbia aloldalunkon erről bővebben olvashat.

Az ágyi poloska probléma megállapításában, az esetleges rovarfóbia azonosításában, a poloskairtás szolgáltatással foglalkozó szakembereknek igen fontos szerepük van.

Tudjon meg többet az ágyipoloska irtásáról, tekintse meg leírásunkat a poloskairtás témakörben, illetve olvassa el ügyfeleink leggyakrabban felmerülő kérdéseit ágyi poloska irtás kapcsán.

Házilagos védekezés az ágyi poloska ellen (esettanulmány az egyszeri emberről, akinek poloskája van):

Cégünk és megbízott szakembereink több mint 10 éve végeznek ágyi poloska irtást, napi szinten több alkalommal. Ez idő alatt több ezer ágyi poloska esettel találkoztunk. Ennyi tapasztalat után úgy gondoljuk hogy érdemes leírni azt pontról pontra, hogy az átlag ember hogyan áll neki az ágyi poloska problémának. Nem a gúnyolódás a célunk: egy tipikus eset bemutatása révén próbálunk rávilágítani arra, hogy a poloskairtás házilagos kivitelezése nem eredményes.

Minden esetben a csípések (ágyi poloska esetében a szúrás, szúrnyomok kifejezés használata lenne helyes, de az egyszerűség és közérthetőség miatt mi is ezt a szót használjuk) tapasztalása az elsődleges. Ha több emberen is észlelhető lenne a poloskacsípés, természetesen kizárható lenne az étel vagy mosópor allergia. Sokszor azonban csak egy ember észleli magán a tüneteket. Rendszerint itt történik az első komoly hiba. A magán csípéseket észlelő ember rengeteg bolti rovarirtószert vásárol, majd befújja vele az egész ágyat, az egész hálószobát. Óriási hiba. Amíg nem tudjuk hogy bizonyosan ágyi poloska okozza a tüneteket, ne végezzen senki házilagos poloskairtást, és cégtől se rendeljen ilyen munkát. Nézzük tovább. A rovarirtószerrel el lett áztatva a szoba, azonban egy idő után új csípésnyomok keletkeznek. Ekkor az ágyi poloska elleni védekezés újabb házilagos csodafegyverének bevétese történik: az ágy kidobása. Ez garantáltan soha nem oldja meg a problémát, cserébe sokkal költségesebb, mint egy szakszerű poloskairtás. Az ágyi poloska nem csak az ágyban rejtőzik, az alvó ember két méteres környezetében bármely hasadékban megbújhat. A lakásba újonnan behozott ágy is fertőződik ágyi poloskával, rendszerint már az első éjszaka. Mivel az ágy kidobása sem oldotta meg a problémát (és még most sem tudni hogy bolha, poloska, vagy egyéb más) ezért “most már pusztuljon minden” felkiáltással általános rovarirtást rendel. A kártevőirtó cégek aggályai leperegnek róla, addig telefonál, míg talál olyan embert aki “kis pénzért befújja az egész lakást”. Valószínűleg nem a legjobb ágyi poloska irtó szakembert találja meg a feladatra, ez a “fújjunk be mindent, biztos ami biztos” mentalitás nélkülöz minden szakmaiságot. Mi történik ez után? A csípések nem szűnnek meg, végső elkeseredésben marad az elköltözés, esetleg új cég poloskairtó cég keresése…

vissza

Hozzászólások

Irodai ügyintézés

Lehel u. 24. 15. em. (114-es kapucsengő)

Hétköznapokon előzetes egyeztetés után 10-17 óra között lehetséges az  ügyintézés!

Mobil: +36-30 289 3756

E-mail: nyitako@gmail.com