Irodai ügyintézés

Lehel u. 24. 15. em. (114-es kapucsengő)

Hétköznapokon előzetes egyeztetés után 10-17 óra között lehetséges az  ügyintézés!

Mobil: +36-30 289 3756

E-mail: nyitako@gmail.com

 



Pára- és penészproblémák

 

A lakásban képződő 10-15 liternyi pára a harmatpontokon kicsapódva akár három nap alatt megindítja a penészképződést

Pára- és penészproblémák

A füstgázok elvezetése, és a szükséges levegő utánpótlása mellett a lakásban keletkező párától is meg kell szabadulni. Ez a tökéletesebben záródó ablakok miatt ugyancsak nehézséget jelent. A lecsapódó vízgőz ugyanakkor egészségkárosító hatású, elég, ha csak a penészesedő falakra gondolunk.

Túlzó adatnak tűnik, de igaz: egy átlagos háztartásban naponta mintegy 10-15 liternyi víz képződik pára formájában, márpedig gyakori, hogy ez a folyadékmennyiség a majdnem tökéletesre szigetelt nyílászárók miatt nem tud „távozni” a lakásból. A felszaporodott pára a lakás hidegebb pontjain, az úgynevezett „harmatpontokon” kicsapódik, és akár három nap alatt is megindulhat a penészképződés. Hogy ezt megelőzzük, a megfelelő külső – homlokzati – hőszigetelés mellett, az ingatlan szabályozott és folyamatos átszellőzéséről is gondoskodni kell.

A lakás levegőjének optimális pártartalma 40-50 százalék (relatív páratartalomról van szó), a penészesedés kb. 60% feletti értéknél kezdődik, szobahőmérsékleten, azaz 20-22 fokon. Az ablakkeret felső részébe épített páraszabályozós résszellőzővel az ideális páraérték automatikusan tartható, és a szennyezett levegő is magától távozik.

Légbevezetés „pofonegyszerűen

 Ha nincs gyárilag megoldva a légszabályozók elhelyezése, utólag is érdemes beépíteni a fokozottan légzáró műanyag nyílászárókba ezeket a kb. 40 centiméter széles légbevezető elemeket. Egy biztos, ne az ablak szigetelését szedjük ki, az nem segít. Az ablakkeretbe illesztendő tokokba egy poliamid pántköteg kerül, amely nedvességre érzékeny, azaz egy bizonyos mértékű páratartalomra megnyúlik, levegőt bocsátva a lakásba.

vissza

Hozzászólások